Baba Útja 3. rész

A blogban leírtakat lehetőség van meghallgatni a lenti hangfile elindításával is.

Ezen a héten a születés második szakaszában, a közép-medencei szakaszban történtekről mesélek.

Közép medencei szakaszban – amit nevezhetünk az akadályok leküzdésének  – a baba befordítja a fejét, hogy át tudjon haladni az ülőcsontokon található két ülőtövis (ischial spines) között. Ebben a szakaszban nagy erő nehezedhet a fejre, nyakra, vállakra. A fej behajlítása után a baba befordul – vagy a keresztcsont felé (OA – elülső koponyatartás) vagy a szeméremcsont felé (OP – hátulsó koponyatartás, ami a hüvelyi szülések kb. 15%-ánál fordul elő és a nehezebb út). A képen is látható, hogyha a baba a keresztcsont felé fordult, akkor az arcnak sokkal nagyobb tere van a keresztcsont és a farokcsont mentén, míg ha a szemérem csont felé fordult, akkor gerincének és a nyakszirtcsontjának kell az anya gerincén mozognia, az arca meg be van ‘szorítva’ szeméremcsont mögé.
Az anya számára is ez a szakasz jelentheti az addigi legfájdalmasabb részt, fájhat a dereka, háta, ahogy a baba próbál lefelé haladni és nyomja az anya gerincét.

Az 2. képen látható erők az úgynevezett oldalra elhajlás és csavarodás mintázatát okozhatják. Ez a fázis általában a születés legrövidebb szakasza, azonban a magzat számára ez okozhatja a legnagyobb kihívást. A folyamat legmélyebb részén van, nincs fény, a baba teljesen elveszettnek érezheti magát. Az arcra és a koponyára extrém nyomás nehezedik, húzó és csavaró erők hatnak, amitől csavarodó mintázat alakulhat ki a baba testében.

Ezenkívül az SBSben (ékcsont-nyakszirt csonti izületben és a TMJben (halánték-állkapocscsonti izületben) összenyomottság jöhet létre. Ezt jól látható a 3. képen.

A méh összehúzódásai pedig még mindig lefelé nyomják a baba testét.

A BMR a 2. szakaszban történtek megértéséhez az orr vonalát vizsgálja. Elemzi, hogy milyen irányú az orr, található-e benne megtörés, amihez a BMR azt vizsgálja, hogy a születés erői milyen irányba tolták a baba arcát.
A hatás megjelenik az orr rajzolatán – mennyire egyenes esetleg hány és milyen fokú megtörés látszik az orrvonalán. Ez utalhat un. zig-zag mozgásra. A következő képen, ami az én BMR elemzésem során készült is látszik a sok megtörés az orrvonalamban. Az öklünkkel kipróbálhatjuk, hogy a baba arcát milyen hatások érhették ebben a szakaszban.


Előfordulhat, hogy a homlokcsont és az orrcsont találkozásánál erőteljes kék csík, az un sugar-bug véna jelenik meg a két szem között, ami utalhat arra, hogy ezen a területen valamelyik csontban törés, repedés lépett fel. Ez viszont nehezítheti a szoptatást, mert fájdalommal járhat amíg a csont nem forr  össze. Ezért fontos, hogy ennek legyünk tudatában és figyeljünk rá.

Screenshot

Similar Posts