Baba Útja 2. rész

A blogban leírtakat lehetőség van meghallgatni a lenti hangfile elindításával is.

Ezen a héten a születés első szakaszának, a medence bemeneti szakasznak a jellegzeteségeiről mesélek.

A medence bemeneti szakaszban – ez az elindulás szakasza,–a méhszáj el kezd kinyílni, a baba elindul a medencében. A baba feje beilleszkedett, a fej behajlik a baba fekvési oldala felé, afelé a válla felé, ami az anya gerincével és keresztcsontjával érintkezik és amelyik oldalon nagyobb erők hatnak, főleg a koponyára. Ezeknek az erőknek a hatása attól is függ, hogy a baba mikor, mennyivel a vajúdás kezdete előtt illeszkedett be a medencébe, ezek az erők mennyi ideig hatottak a koponyájára, különösen a fekvési oldalon.

Az első szakaszban megnyílvánuló erők a homlok-, a fal-, a halánték- és az ékcsontra fejtenek ki nagy hatást elsősorban a fekvési oldalon , illetve befolyásolják az ékcsont-nyakszirtcsonti izület (SBS) működését, mozgását.

A koponya izületei közül azért emelem ki az SBSt, – ami mélyen a koponyán belül helyezkedik el, – mert ez az izület a koponya központi izülete, kapcsolódik a legtöbb koponyacsonttal, illetve a nyakszirtcsonton és a gerincen keresztül a keresztcsonttal is kapcsolatban van. Igy, ha az izület mozgása a rá ható erők hatására eltér a természetestől akkor különböző mintázatok alakulnak ki, aminek hatása van a teljes testre, az egész rendszerre.

Az 1. képen látható erők az úgynevezett oldalra elhajlás és csavarodás mintázatát okozhatják. Ebben az esetben az egyik oldalon összenyomottság jelentkezik, míg a másik oldalon megnyúlás. Előfordulhat még, hogyha csak a baloldalon látható erő lép fel, annak hatására vízszintes irányú elcsúszás mintázata jelenhet meg a koponyában.
Ezen a képen a baba fekvési oldala a bal oldal.

A második képen húzóerők hatnak a magzat koponyájára, ami elcsavarodást hozhat létre a koponyacsontokban és az ékcsont-nyakszirtcsonti izületben.

Előfordulhat, hogy a fekvési oldalon ható erő hatására vízszintes irányú elcsúszás mintázata jelenhet meg a koponyában.

Az ökleinket használva próbáljuk megérezni ezeket az erőket. Mivel a baba csontjai a születésekor még igen lágyak, puhák, ezért számára kevésbé fájdalmas mint, amit most mi tapasztalhatunk – de mindenképpen nehézséget, kihívást jelent számára ezekkel az erőkkel találkozni.

Ezeknek az erőknek a koponyára, arcformára gyakorolt hatásával, a kialakult lenyomatokkal foglalkozik az un. BMR (Birth Mask Reveal) – Születési Arc Feltárása terápia.

A BMR Karlton Terry, amerikai terapeuta által kidolgozott módszer, aminek segítségével jobban megérthetjük, hogy min ment keresztül a baba a születése során, melyik szakaszban milyen kihívásokkal kellett szembenéznie.

A BMR módszer ebben az 1. szakaszban elsősorban az arc asszimmetriáit vizsgálja, a két arcfél közti eltéréseket, a szemek, a fülek, állkapocs csontok, orrcsont egymáshoz képesti elhelyezkedését, méretbeli különbségeit.

Szintén az első szakaszban alakulhat ki az un.SAD (Superciliary Archway Depression – szemöldöki boltíves mélyedés), ami egy kiemelkedés és mélyedés a szemöldök íve fölött. Mivel a szemüreg fölött vastag a homlokcsont, hogy védje a szemet, a szemöldök fölött van a legvékonyabb területe – emiatt a tolóerők ahogy előre tolják a homlokcsontot összenyomhatják ezt a vékony területet, így kialakulhat ez a kiemelkedés.

Similar Posts