Az újszülöttek kezelése során alkalmazott alapelvek:

  • Le kell lassulnunk és alkalmazkodnunk kell a baba tempójához, tiszteletben kell tartanunk a baba szükségleteit, hogy ezáltal elkerüljük a túlterhelő kapcsolatot. Ez a tempó életkorról életkorra, hónapról hónapra változik. Emiatt meg kell állnunk és szünetet kell tartanunk.
  • Maradjunk semlegesek és időről időre térjünk vissza a semlegességbe, vigyük el a figyelmünket a babáról, tartsunk széles észlelési teret. Rövid, gyakori szemkontaktust használjunk – így mindenki
    nyitott teret, bizalmat, biztonságot, szabadságot érzékelhet, az irányítás, fokuszálás, akarás helyett.
  • Várjuk meg, hogy a baba rendszere hívjon, invitáljon meg bennünket, ezáltal elkerülhetjük a stressz, fusztráció kialakulását. Igy tükrözni fogják azt, amit mi csinálunk – a tükör neuronjaik segítségével. Amíg a rendszerük nem hív meg bennünket a kapcsolódásra használjunk egy távoli érintést – amit William R Emerson alkalmazott, (aki a pre- és perinatális pszichológia egyik híres úttörője) – amivel lassan találkozzunk energetikailag a bioszférájukkal, az érintésünkkel és jelenlétünkkel. Ez azt jelenti, hogy csak a szándékunkat használjuk, legyünk a lehető legközelebb, de addig ne érintsük meg őket, amíg erre a baba nem kér, nem invitál bennünket. Ne adjunk neki a kórházi tapasztalathoz hasonlót.
  • Az anyával, esetleg az apával és a család további tagjával is dolgozunk. Tág, nyitott teret tartunk, rövid, gyakori szemkontaktust használunk az egész családdal. Mindannyiukat bele kell foglalnunk ebbe a tág, nyitott megfigyelési térbe. Tanácsos elmagyarázni mindent a jelenlévő felnőtteknek, hogy mit miért teszünk.
  • Ne ismételd a traumát, ismerd el a múltbeli hatását de ad új tapasztalatot a babának a jelenben – ez felül írja a trauma lenyomatát, mintázatát.
  • Beszélj, kapcsolódj sokat a babához, ez támogathatja a szülők közti kommunikációt is és modellként működhet számukra. A rövid, gyakori szemkontaktus nekik is támogató lehet, mert kapcsolatot épít és ugyanakkor lelassítja az idegrendszerüket.
  • Ne beszélj a baba feje fölött, mintha nem lennének jelen, ne beszélj róluk egyes szám harmadik személyben.
  • Megfelelő és egyeztetett, elfogadott fizika kapcsolatot használj.
  • Mindig az Ár-Apály erői felé orientálódj, mindig az Egészséget keresd, nagyon traumatikus szülés esetén is. Mély bizalommal fogadjuk a természetet, az Ár-Apályt és egy nyitott, szabad lét-állapothoz kapcsolódunk – ezzel a szemlélettel megkönnyebbülést hozunk és megváltoznak a babában és a családban lévő lenyomatok.